Prog Over Athens στο Piraeus 117 Academy

Prog Over Athens στο Piraeus 117 Academy: Ο Jon V, τραγουδιστής των Need, μιλάει πριν την τριπλή headlining συναυλία με τους Poem και τους Tardive Dyskinesia στον Red 96,3 και στον Γιώργο Αποστόλου

Η μεγάλη συνάντηση του…ευρύτερου prog rock/metal χώρου είναι την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στο Piraeus 117 Academy και με αφορμή το τριπλό headline live των Need, Poem και Tardive Dyskinesia ο Red 96,3 και ο Γιώργος Αποστόλου μίλησε με τον τραγουδιστή των Need, Jon V για το τι μας περιμένει αυτή την βραδιά στον καλύτερο indoors συναυλιακό χώρο της πόλης. Θυμίζουμε ότι στις 30 Ιουνίου του 2017 το Rockwave Festival συγκέντρωσε τα σημαντικότερα συγκροτήματα του σκληρού ήχου της ελληνικής σκηνής σε ένα βράδυ που το groove, τα riffs η ένταση και η ανταπόκριση του κοινού νίκησαν τον καύσωνα. Συνέχεια εκείνης της ημέρας, και τότε με την παρουσία του Red 96,3, είναι αυτή η triple headliners συναυλία: To Prog Over Athens.
Red 96,3: Jon ας ξεκινήσουμε κλασικά: Ως Need είστε έτοιμοι για την Παρασκευή;

Jon V : Ποιο έτοιμοι δεν θα γινόταν. Η τριπλή αυτή συναυλία μας πετυχαίνει σε ένα πολύ καλό σημείο της πορείας μας καθώς έχουμε γυρίσει από την δεύτερη μεγάλη περιοδεία που κάναμε φέτος. Κάναμε ένα μήνα περιοδεία, 25 συναυλίες στην Αμερική και άλλο ένα μήνα στην Ευρώπη με 21 συναυλίες. Έτσι είμαστε σε περίοδο πολύ μεγάλης φόρμας.

-Δεν γίνεται να μην ρωτήσω πως πήγαν αυτές οι συναυλίες εκτός Ελλάδας και ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού, ξένων και φυσικά Ελλήνων…

Jon V: Για πρώτη φορά που κάναμε κάτι τόσο μεγάλο και οργανωμένο, πήγαν όλα εξαιρετικά. Ήμασταν μαζί με τους Εvergrey, μπάντα πιο παλιά και καταξιωμένη στον χώρο κι έτσι  στην αμερικάνικη περιοδεία τους όπου ήμασταν μαζί ήταν πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου κι έτσι συνεχίσαμε και στην ευρωπαϊκή. Με αυτό το άνοιγμα σε δυο ηπείρους ήρθε πολύς νέος κόσμος σε επαφή με την μουσική των Need.

-Έχετε βέβαια αποκτήσει σημαντική εμπειρία και από την συμμετοχή σας στο Sonisphere το 2011…

Jon V :Απίστευτη εμπειρία καθώς ως τότε είχαμε κάνει μόνο μερικές support εμφανίσεις και νιώσαμε απόλυτα διαφορετικά. Aπό την εξαιρετική συμπεριφορά της παραγωγής μέχρι, κυρίως, το να είσαι μέρος αυτής της κατάστασης και από τα παρασκήνια να βλέπεις πως συμπεριφέρονται οι Iron Maiden, οι  Slipknot ή οι Mastodon. Σίγουρα μια εμπειρία που σε χτίζει.

Aς επιστρέψουμε στην συναυλία της 8ης Δεκεμβρίου. Είναι μια σπάνια συναυλία με τρείς headlinersEσάς, τους Poem και τους Tardive Dyskinesia. Το ότι είστε και οι τρείς headliners δημιουργεί κάποιες ιδιαιτερότητες στην βραδιά;

Jon V: H σκέψη πίσω από αυτή την συνεργασία με τους Poem και τους Tardive Dyskinesia υπήρχε εδώ κι αρκετά χρόνια… Γνωριζόμαστε χρόνια, είμαστε φιλικά συγκροτήματα, αδελφικές θα μπορούσα να πω. Ξεκινήσαμε χρονικά σε παρόμοια εποχή και πάντα υπήρχε μια προδιάθεση για να γίνει μια συνεργασία. Το είχαμε ξανασυζητήσει πριν 4-5 χρόνια αλλά τότε ήταν κάπως άγουρες οι συνθήκες. Το timing τώρα και σε συνεργασία με την DiDi Μusic που ανέλαβε όλη την παραγωγή είναι τέλειο γιατί και οι τρείς μπάντες έχουμε κυκλοφορήσει πρόσφατα καινούργιες δουλειές που είχαν πολύ καλή αποδοχή, τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από τον κόσμο. Είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα τόσο καλό συναυλιακό χώρο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στο τεράστιο stage, ηχητικά και φωτιστικά. Κι έτσι, το πρόγραμμα είναι έτσι κανονισμένο ώστε κάθε συγκρότημα να έχει το χρόνο να παρουσιάσει ολοκληρωμένα το show της.

Αν μπορούσες να προτείνεις κάποια συγκεκριμένα τραγούδια στον κόσμο από τις δουλειές σας, ποιά πιστεύεις ότι θα ήταν τα πιο χαρακτηριστικά;

Jon V: Κατ’αρχήν μας αρέσει να γράφουμε μεγάλα σε διάρκεια κομμάτια γιατί έτσι βρίσκουμε ένα τρόπο να πούμε όλα όσα θέλουμε με αυτά. Και αυτό φαίνεται να αρέσει στον κόσμο καθώς στα live μας έχω παρατηρήσει ότι αυτά είναι που κάνουν πιο πολύ γκελ στο κοινό. Το “Hegaiamas” ας πούμε, το ομώνυμο κομμάτι του τελευταίου μας άλμπουμ είναι γύρω στα 22 λεπτά ή το αντίστοιχο “Orvam” του προηγούμενου που είναι κοντά στα 17 λεπτά είναι πολύ δημοφιλή, πάντα από το feedback στις συναυλίες μας. Ένα ακόμη που έχει ανταπόκριση είναι το “Mother Madness”.

-Πέρα από τις αδελφικές σχέσεις NeedPoem και Tardive Dyskinesia, έχετε αρκετά σημαντικές διαφορές στον ήχο σας. Ωστόσο μπαίνετε όλοι κάτω από το σύνθημα ας το πούμε Prog Over Athens

Jon V: Φυσικά και διαφέρουμε αρκετά ως πολύ στον ήχο μας. Αλλά, ξέρεις, αυτό που με συναρπάζει εμένα στον progressive ήχο με την γενικότερη έννοια είναι ότι η κάθε μπάντα είναι από δίσκο σε δίσκο σε μια μόνιμη διαδικασία εξέλιξης και πειραματισμών. Αυτό στο δικό μου μυαλό, λογίζεται ως “progressive”. Δηλαδή για μένα το ίδιο progressive είναι και οι Tool και οι Dream Theater και οι Mastodon. O καθένας έχει την δική του εκδοχή οπότε υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύω ότι αν και οι Need, οι Poem και οι Tardive Dyskinesia δεν μοιάζουμε απόλυτα ηχητικά, έχουμε όλοι τον ίδιο στόχο: να πάμε ένα βήμα παρακάτω, να μην είμαστε στάσιμοι. Αυτά κυρίως μας εντάσσουν σε μια κοινή οικογένεια.

-Αν και αναφέρθηκες ήδη στους Tool, ποιες είναι οι βασικές επιρροές των Need;

Jon V: Φυσικά παραδοσιακά συγκροτήματα του progressive ήχου όπως οι Dream Theater, οι Rush, οι Fates Warning, οι King Crimson κλπ μέχρι πιο σύγχρονα σχήματα: Οι Tool βέβαια, οι Meshuggah αλλά με αδυναμία στους μεγάλους σαν τους Metallica, τους Ιron Maiden, Judas Priest. Είναι πράγματα με τα οποία μεγαλώσαμε. Αν βάλεις όλα αυτά σε ένα καζάνι και τα ανακατέψεις, νομίζω ότι βγάζουν αυτό που κάνουμε εμείς.

-Γυρνάμε ξανά στο live της Παρασκευής που δεν έχει support. Οπότε κάθε συγκρότημα θα παίξει φουλ σετ κάτι που σημαίνει κι αυστηρό χρονοδιάγραμμα σε όλα;

Jon V: Ακριβώς έτσι. Επειδή είναι το πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο, οι πόρτες στο Piraeus 117 Academy ανοίγουν λίγο μετά τις 7 και η πρώτη συναυλία ξεκινά ακριβώς στις 9 το βράδυ.

Εκ μέρους του Red 96,3 ευχαριστώ τον Jon V, τραγουδιστή των Need για την διεξοδική συνέντευξη και σύντομα περιμένουμε το συγκρότημα στο στούντιο του σταθμού στα πλαίσια των ειδικών Red Special εκπομπών μας.

Τα συγκροτήματα αναλυτικότερα:

NEED

Mε μεγάλη και ποιοτική δισκογραφική παρουσία που ξεκινά το 2006 με το πρωτόλειο progressive δείγμα του Wisdom Machine και το επιθετικό modern metal του Siamese God που ακολούθησε το 2009 οι NEED μπήκαν στον χάρτη με τα καλύτερα εξαγώγιμα metal προιοντα από τα πρώτα βήματα της καριέρας τους, στρέφοντας την προσοχή κάθε ανήσυχου ακροατή πάνω τους συμμετέχοντας στο Sonisphere με IRON MAIDEN & SLIPKNOT.
Ακολούθησε το 2014 η εκκωφαντική κυκλοφορία του Orvam, με συνοδεία κολακευτικών έως και αποθεωτικών σχολίων από κοινό και κριτικούς στα εγχώρια και διεθνή μουσικά ύδατα. Ορμώμενοι από την εξαιρετική υποδοχή του δίσκου οι Need περιόδευσαν με μερικές από τις πιο σπουδαίες prog μπάντες (Fates Warning, Τhreshold, Dead Soul Tribe, Symphony X) καθιστώντας το όνομα τους ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στον χώρο. Παράλληλα παίξανε στο ProgPower USA το πιο γνωστό prog festival στην Αμερική.
Το τελευταίο τους πόνημα υπό τον τίτλο Ηegaiamas: A song for Freedom ήρθε για να στοιχείωσει όσους ενδώσουν στην ακρόαση του μέσα από τις τολμηρές και αριστουργηματικές συνθέσεις του. Αμερικάνικο και ευρωπαϊκό tour μαζί με τους Evergrey και διάρκεια πλέον των δύο μηνών έχουν μπει στο checklist και πλέον το αθηναϊκό κοινό θα τους δει στο καλύτερο συναυλιακό venue της πόλης!

POEM

Το 2009, το Metal Hammer, αναγνώριζε ότι η πρώτη τους δουλειά, το “The Great Secret Show”, ήταν “Το καλύτερο ντεμπούτο ελληνικού σχήματος από το 2000 και μετά και ένα από τα 10 καλύτερα albums που έχουν ποτέ κυκλοφορήσει στην Ελληνική σκηνή.” Σήμερα, 8 χρόνια αργότερα, οι Poem βρίσκονται στο προσκήνιο της Ελληνικής –και όχι μόνο- μουσικής πραγματικότητας με μία καταπληκτική επιστροφή που ονομάζεται “Skein Syndrome” η οποία έχει αποσπάσει εκπληκτικές κριτικές σε όλον πλέον τον κόσμο.
Η υπογραφή δισκογραφικού συμβολαίου με τη Σουηδική ViciSolum Productions και η έναρξη της συνεργασίας τους με το management της Intromental (Leprous, Persefone κ.α.) οδήγησαν τη μπάντα στην πραγματοποίηση της πρώτης Ευρωπαϊκής τους περιοδείας το 2016 στο πλευρό των Amorphis, Textures και Omnium Gatherum για 45 ημέρες, ενώ το 2017 τους βρήκε και πάλι στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυτήν τη φορά μαζί με τους αναρχόμενους melodic death metallers Persefone, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε ένα mini Βαλκανικό tour παρέα με τους Έλληνες, Until Rain.
Έχοντας στο παρελθόν ανέβει στη σκηνή πλάι σε μεγάλα ονόματα του διεθνούς metal στερεώματος όπως οι Ozzy Osbourne, Opeth, Pain of Salvation, Paradise Lost, Burst, Mekong Delta, Cilice, Rotting Christ, Leprous, κτλ, οι POEM θεωρούνται –και καθόλου άδικα- ένα πολύ έμπειρο live act, ενώ οι ζωντανές εμφανίσεις τους, έχουν χαρακτηριστεί ως καθηλωτικές από τον παγκόσμιο μουσικό τύπο.
Έχοντας κάνει το πέρασμά τους από το Rockwave και πολλές στάσεις εντός και εκτός των συναυλιακών / φεστιβαλικών τειχών οι POEM έχουν στα σκαριά νέα κυκλοφορία δίσκου το 2018 και πολλά όμορφα πράγματα να διηγηθούν επί σκηνής.


TARDIVE DYSKINESIA

Όσοι παρακολουθούν την prog metal σκηνή και όχι μόνο, γνωρίζουν πολύ καλά τους Tardive Dyskinesia. Από τις πρώτες μέρες τους ως Override, την κυκλοφορία του προφητικού ντεμπούτο full length album τους “Distorting Point of View”, την ευρωπαϊκή περιοδεία, τα packed gigs σε όλη την Ελλάδα και τελικά το εμβληματικό “Static Apathy in Fast Forward” (2012) album τους, που με την υψηλή ακραία αισθητική του, τους έδωσε το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή τους στα δύο μεγαλύτερα prog-djent metal fest της Ευρώπης (Euroblast & UK Tech-Metal Fest) κοντά σε κορυφαία ονόματα του είδους, όπως Meshuggah, Cynic, Leprous, The Ocean, Protest The Hero, Animals As Leaders, Textures, Between The Buried And Me κ.ά., οι Tardive Dyskinesia χαρακτηρίζονται από σταθερή ποιότητα και εμμονική συνέπεια, γεγονός που τους επέτρεψε να παραμείνουν στο προσκήνιο, για όλο αυτό το διάστημα. Πριν ένα χρόνο κυκλοφόρησαν τη νέας τους δισκογραφική κυκλοφορία υπό τον τίτλο “Harmonic Confusion” (Playfalse Records). Η πρόοδος συνώνυμη του ονόματος τους και
τα ψυχωμένα shows συνδεδεμένα άμεσα με την φήμη τους ως μια μπάντα που, πίσω από το σαρδόνιο χιούμορ της, συμπαρασύρει οτιδήποτε βρεθεί μπρος της.

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

RED Special με τον Nick Mason αποκλειστικά στον RED 96.3

Ο RED 96.3 & o Πέτρος Κουμπλής εξασφάλισαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για όλους εσάς μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τον θρυλικό drummer των Pink Floyd, Nick Mason. 

RED Special με τους The Offspring αποκλειστικά στον RED 96.3

Ο RED 96.3 & o Πέτρος Κουμπλής εξασφάλισαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για όλους εσάς μία συνέντευξη έξω από τα δόντια και εφ' όλης της ύλης με τον κιθαρίστα των OFFSPRING, Noodles. 

RED Special με White Stripes αποκλειστικά στον RED 96.3

Με αφορμή την κυκλοφορία του "The White Stripes Greatest Hits", γνωστό και ως "My Sister Thanks You and I Thank You: The White Stripes Greatest Hits", o RED 96.3 εξασφάλισε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με το πιο ανατρεπτικό ντουέτο των '00s! 

RED Special με Foo Fighters αποκλειστικά στον RED 96.3

Οι Foo Fighters μόλις κυκλοφόρησαν το νέο τους album, "Medicine at Midnight". Οι κριτικές που έχει λάβει είναι οι καλύτερες στα 26 χρόνια καριέρας του group. O Dave Grohl αναλύει αποκλειστικά στον RED 96.3 όλα τα κομμάτια του άλμπουμ! 

 

RED Morning Show 10:00πμ - Μεσημέρι
Now Playing
The Unforgiven Metallica
Recently Played
Cold As Ice Foreigner
Poison Alice Cooper
Human Killers
Maria Blondie
Έχετε αποσυνδεθεί...

Συνδεθείτε τώρα!

All Frontstage Radios

Red 96.3

Εδώ και 16 χρόνια, ο Νο. 1 σταθμός για τη ροκ μουσική στην Αθήνα! It’s RED, it rocks.

En Lefko 87.7

Ο Νο. 1 εναλλακτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας. Discover Great Music!

HiT 88.9

Ο Number 1 Adult Pop σταθμός! Με θετική ενέργεια, ΌΛΑ τα HiT και την Φράση που Πληρώνει.

Mελωδία 99.2

Ο κορυφαίος σταθμός έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου από το 1991. Πιάσε Μελωδία!

Kidsradio.com

Το πρώτο παιδικό διαδικτυακό ραδιόφωνο. Παιδικά τραγούδια, παιδικά παραμύθια, παιδικό ραδιόφωνο!