RED Special με Ian Anderson αποκλειστικά στον RED 96.3

O Ιan Anderson, ο frontman των Jethro Tull, με αφορμή την αναβολή της συναυλίας της μπάντας στην Τεχνόπολη που ήταν προγραμματισμένη για τις 12/9, μίλησε αποκλειστικά στον Red 96.3 και τον Χρήστο Παπαδά.

 

Eίμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που σε φιλοξενούμε στον Red 96.3, το Νο1 ροκ σταθμό για τη μουσική στην Ελλάδα αλλά και στεναχωρημένοι που ενημερωθήκαμε ότι η live εμφάνιση σας στην Αθήνα αναβλήθηκε. 

Έχουν κυκλοφορήσει φήμες τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι η βρετανική κυβέρνηση ενημερωνόταν για την κατάσταση της Ελλάδας όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων. Kαι παρότι δεν έχει συμβεί ακόμα θα χρειαστεί άλλη μία με δύο εβδομάδες αυξημένου ποσοστού κρουσμάτων και τότε η Ελλάδα θα είναι εκτός των εγκεκριμένων λιστών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους. Ο άλλος λόγος είναι ότι επειδή είμαστε μία διεθνή μπάντα, ξέρεις έχουμε πολλά αμάξια, πολλές πτήσεις να κλείσουμε, οι τοπικοί promoters πρέπει να κλείσουν εκ των προτέρων ξενοδοχεία, συστήματα ήχου, συστήματα φωτισμού, αμάξια και φυσικά το venue. Πολλές δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν όταν κάνεις συναυλίες. Και χτες, ενώ ήμασταν σε επικοινωνία με την Ελληνίδα promoter τις τελευταίες εβδομάδες, έστειλα ένα mail σε εκείνη και απάντησε προτείνοντας να αναβάλλουμε τη συναυλία για τώρα γιατί ένα πράγμα που δεν θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε περισσότερο κόσμο να αγοράζει εισιτήρια. Θα σου μιλούσα τώρα και θα σου έλεγα «ναι όλα είναι καλά» και «θα σας δω σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα» και ο κόσμος θα ξόδευε τα χρήματα του και τότε θα γινόταν η αναβολή και δεν θα ήθελα να γίνει αυτό. Αυτά τα πράγματα είναι εκτός των δυνάμεών μας. Πρέπει να συμβουλευόμαστε από promoters, πρέπει να συμβουλευόμαστε από τις κυβερνήσεις είτε είναι η δική μας είτε στην προκειμένη η ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τoυς περιορισμούς που αφορούν τις δημόσιες συγκεντρώσεις. Ξέρεις, επιπλέουμε στη θάλασσα, περιμένουμε να σωθούμε μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη Γη. 

 

Είναι πιο σοφό να αναβάλεις έτσι και αλλιώς για λόγους ασφαλείας. 

Ισχύει. Δε νομίζω ότι πρέπει να λάβεις αυτό το ρίσκο τώρα. Eιδικά για την οικονομία της Ελλάδας είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτή η αύξηση των κρουσμάτων, να ελέγχεται πολύ γρήγορα γιατί η Ελλάδα όπως και η Ιταλία απέκτησε τον έλεγχο γρήγορα. Αυτό έκανε την Ελλάδα δημοφιλή εναλλακτικό τουριστικό προορισμό μόλις άνοιξαν οι πόρτες. Για αυτό και πολλοί Βρετανοί τουρίστες ανυπομονούσαν να έρθουν στην Ελλάδα. Και αυτή τη στιγμή γνωρίζω πολύ κόσμο που έχει σκοπό να έρθει στην Ελλάδα για διακοπές αλλά ανησυχούν και βλέπουν τις ειδήσεις καθημερινά να βεβαιωθούν ότι δεν θα μπουν σε καραντίνα είτε στη χώρα σας είτε όταν γυρίσουν. Αυτές είναι δυσκολίες, αλλά το ρίσκο είναι πολύ μικρό. Όταν κάνεις μία συναυλία σε εξωτερικό χώρο με περιορισμένο αριθμό ατόμων είναι ένα αποδεκτό ρίσκο. Απλώς, ότι έρχεται με αυτό θα κοστίσει, ενδεχομένως, στους ανθρώπους. Eίτε επειδή αγοράζουν εισιτήρια που μετά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε επειδή πληρώνουν για τα μεταφορικά τους και τα ξενοδοχεία, είτε τον ήχο και τα φώτα και την παραγωγή και έμπλεκαν, γιατί συνήθως κάποιοι promoters πρέπει να υπογράψουν συμβόλαια για να πάρουν όλα αυτά. Είναι δεσμευμένοι στο να χαλάσουν λεφτά και άρα δεν είναι ιδιαιτέρως δίκαιο στους promoters ή στα venues που αργότερα βρίσκουν τους εαυτούς τους με δαπάνες και έξοδα ενώ δεν υπάρχουν έσοδα. Αλλά είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Η υγεία είναι τελικά το σημαντικότερο ζήτημα. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο στην Αθήνα σχετικά με το να πηγαίνουν σε μία συναυλία. Δεν νομίζω για αυτή τη στιγμή. Σήμερα ή χτες ή αύριο λογικά θα είναι καλά. Αλλά ποιος ξέρει πως θα πάνε τα καθημερινά ποσοστά της λοίμωξης σε δύο εβδομάδες από τώρα. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τι πρόκειται να γίνει.


Έχεις κάποια ημερομηνία στο μυαλό σου ή χρονιά που αυτό το live στην Αθήνα θα προγραμματιστεί;
 

Oι promoters και τα venues είναι αυτά που θα πρέπει να κοιτάξουν στο ημερολόγιο τους και να προσπαθήσουν να βρουν χώρο, αλλά ξέρω από άλλες μας συναυλίες που έχουν αναβληθεί – έχουμε περίπου 65 συναυλίες που έχουν επαναπρογραμματιστεί για το 2021 και ξέρω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για τους promoters και τα venues γιατί κάθε καλλιτέχνης και κάθε act προσπαθεί να βρει εναλλακτική ημερομηνία το 2021. Kαι στην περίπτωση της Αμερικής να κλείσουν ημερομηνία για το 2022 ώντας απαισιόδοξος για το τι θα συμβεί του χρόνου. Άρα μπορείς να φανταστείς τον κόσμο που έχουν κανονίσει να παίξουν φέτος η ημερομηνία τους πήγε στο 2021 μαζί με όλους τους άλλους που ήταν να παίξουν το 2021 έτσι και αλλιώς. Άρα το 2021 θα είναι μια πολύ busy χρονιά για τα bookings και αν οι συναυλίες θα γίνουν, πραγματικά εξαρτάται από την παγκόσμια κατάσταση που αφορά την πανδημία. Αλλά έχει πολύ συνωστισμό και εξαρτάται από τον promoter μας τώρα να κοιτάξει το venue να συζητήσει μαζί τους και να γυρίσει σε μένα με μερικές προτάσεις με μερικές πιθανές ημερομηνίες. Αλλά μαντεύω ότι είναι μάλλον ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο αν και όλα εξαρτώνται από τις διαθέσιμες ημερομηνίες. 


Μιας και μιλάμε για την εποχή του COVID και τα live και τις συναυλίες, βλέπουμε αρκετά εναλλακτικούς τύπους συναυλιών να οργανώνονται καθ’ όλη την πανδημία όπως drive-in συναυλίες, online streaming συναυλίες, ή συναυλίες αυστηρά καθήμενων με πολύ λίγο κόσμο άρα τι σκέφτεσαι για αυτές τις προσπάθειες; Προσφέρουν πραγματικά την ίδια εμπειρία και διασκέδαση που όλοι λαχταρούν; 


Όχι, σίγουρα δεν προσφέρουν την ίδια εμπειρία. Θα το σκεφτόμουν να το κάνουμε αν ήταν κάτι πρακτικό και ήταν οικονομικά δυνατό. Αλλά το να διοργανώσεις μία συναυλία που δείχνει καλά ακόμα και όταν δεν έχει κοινό και πάλι θα μου κοστίσει με την έννοια των προβών, των μισθών για τη μπάντα, μισθών για το crew, ήχο, φώτα και όλη την τεχνολογία που είναι involved για να γίνει streaming αυτό η live συναυλία. Τα σκέφτηκα αυτά τα κόστη τον Απρίλιο που κοίταζα αυτές τις εναλλακτικές και θα μου κόστιζε περίπου 30000 ευρώ να κάνω μία συναυλία. Έναντι αυτού ήταν η ελπίδα μίας pay per view βάσης ότι κάποιοι θα πλήρωναν για να το δουν αυτό στο laptop τους ή ακόμα και στο τηλέφωνο τους και φυσικά δεν πιστεύω ότι αξίζει και θα χρειαζόταν πολλά views για να μπορώ να καλύψω το κόστος αν το έκανα αυτό. Τα drive-ins δεν είναι πολύ πρακτικά γιατί σε αυτή τη χώρα, δεν ξέρω για τη δική σας, δεν έχουμε drive-in θέατρα ή μέρη που μπορείς να το κάνεις αυτό και ο χρόνος που θα χρειαζόταν για να πάρεις άδεια να το κάνεις θα πάρει περίπου όσο εάν έκανες μία συναυλία. Θα πρέπει να σκέφτεσαι ένα χρόνο μπροστά αν θέλεις να κάνεις μια οργανωμένη με τις αρχές συναυλία όπου ο κόσμος θα ερχόταν να κάτσει στο αμάξι του. Αλλά θα ήθελες να κάτσεις στο αμάξι και να ακούς μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο ή να φοράς ακουστικά ή από το ραδιόφωνο του αμαξιού σου ή από οποιοδήποτε μέσο; Δεν θα ήταν ωραία εμπειρία. Οι fans μας είναι λίγο πιο παραδοσιακοί και συντηρητικοί. Θέλουν να είναι εκεί, θέλουν να κάτσουν σε μία θέση, θέλουν να βρίσκονται κοντά στη σκηνή, θέλουν να δουν και να ακούσουν μία συναυλία που θα είναι κομμάτι αυτής. Δε νομίζω ότι αυτό είναι βήμα μπροστά για εμάς. Πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε, και σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου, τι θα γίνει. Έχουμε αβέβαιες στιγμές μπροστά μας. Είναι η μουσική βιομηχανία. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε «τον φτωχό Ian Anderson που δεν έχει δουλειά, που έχει βαρεθεί να δουλεύει». Μη νιώθετε άσχημα για εμένα. Πρέπει να σκεφτούμε όλους τους τεχνικούς, τα άτομα του venue, τις καθαρίστριες, εκείνους που κάνουν το catering. Πρέπει να σκεφτούμε όλο τον υπόλοιπο κόσμο που είναι μπλεγμένος στη μουσική βιομηχανία που δεν έχει δουλειά και άρα είναι μία πολλή μεγάλη εικόνα που αφορά όλους όχι μόνο αυτούς που ανεβαίνουν στη σκηνή και κουνάνε τα χέρια τους και παίρνουν όλη την κολακεία και το χειροκρότημα αλλά όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Για κάθε έναν από εμάς στη σκηνή, υπάρχουν ίσως άλλα 20 άτομα που είναι μπλεγμένα στη δημιουργία της παράστασης.


Από την πλευρά του μουσικού, πόσο απαιτητική σου φαίνεται αυτή η χρονική περίοδος;


Βρίσκομαι προς το τέλος της επαγγελματικής μου καριέρας και μάλλον, ρεαλιστικά μιλώντας, είμαι στο 80-85% της ζωής μου. Αυτό είναι το τέλος του παιχνιδιού, το τελευταίο βήμα και ένα πράγμα που με στεναχωρεί πολύ είναι ότι δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σκεφτώ την ηχογράφηση με όλη τη μπάντα μαζί. Θα ήταν ριψοκίνδυνο για εμάς να το κάνουμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχει λίγη δουλειά που μπορεί να γίνει όσον αφορά τη δημιουργία μουσικής αλλά δεν είναι η live εκτέλεση μουσικής. Είναι απλά το να κάνεις πράγματα και να τα ηχογραφείς. Να δουλέψεις remixes και box sets και πράγματα που έχουν να κάνουν με τη μουσική που είναι κομμάτι του ρεπερτορίου μας και του καταλόγου μας. Πέραν αυτού, ήρθε η στιγμή μου να βρω άλλες δραστηριότητες, η φωτογραφία είναι ένα από τα χόμπι μου και θα ήθελα να δοκιμάσω να ξαναπιάσω τη μάθηση και φυσικά να κρατήσω επαφή με τα νέα του κόσμου.
 

Λένε ότι μία κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Άρα μέσα από την εμπειρία σου βλέπεις κάποια ευκαιρία για μουσικούς που προκύπτει από αυτή την κρίση; 


Θα είναι πολύ δύσκολο για τους μουσικούς και πάντα ήταν. Εκτός και αν είσαι τυχερός και παίζεις σε γάμους ή κηδείες με ένα string quartet. Υπάρχει λίγη δουλειά για επαγγελματίες μουσικούς. Από την άλλη όταν να είσαι σε μία pop μπάντα ή σε μία ροκ μπάντα μπορεί να σταθείς τυχερός. Αλλά όταν ξεκίνησα ίσως οι ευκαιρίες να ήταν 1 στις 100 να γίνεις αρκετά πετυχημένος ώστε να το μετατρέψεις σε καριέρα και να το κάνεις την πορεία της ζωής σου. Ίσως 1 στους 100 να ήταν πετυχημένοι και πιστεύω ότι σήμερα είναι 1 στους 1000. Γιατί όταν ξεκίνησα δεν έπαιζε πολύς κόσμος μουσική, ίσως στην εποχή μου υπήρχαν 3 ή 4 τοπικές μπάντες και καμία από αυτές δεν θα τις είχες ακούσει εκτός από εμένα και σήμερα είναι περίπου 20, 30 ή 40 άτομα σε αυτή την πόλη που προσπαθούν να κάνουν μουσική και κάνουν συναυλίες ή προσπαθούν να κάνουν συναυλίες λόγω της πανδημίας. Ο ανταγωνισμός είναι τόσο καλύτερος τώρα από ότι ήταν 55 χρόνια πριν όταν ξεκίνησα. Άρα το να είσαι μουσικός είναι πάντα ρίσκο. Θυμάμαι τη μάνα μου να μου λέει “Πιστεύω ότι πρέπει να γίνεις γιατρός, ” ή λογιστής, ή δικηγόρος ή κάτι που εκείνη ήθελε να γίνω. Δεν ήθελαν καθόλου να γίνω μουσικός και φυσικά εγώ ήθελα να γίνω μουσικός και στάθηκα τυχερός. Αλλά πιστέψτε με είχα Plan B και Plan C. 


Xάρηκα πολύ που μιλήσαμε. Εύχομαι να σε δω σύντομα στην Αθήνα.


Μπορεί να με δείτε πιο σύντομα από του χρόνου το καλοκαίρι γιατί μόλις ηρεμήσουν ξανά τα πράγματα, η γυναίκα μου και εγώ έχουμε σκοπό να έρθουμε να περάσουμε μερικές μέρες στην Ελλάδα και φυσικά να επισκεφτούμε την Ιταλία. 


Θα είναι τέλεια να σε δούμε σύντομα. Σε ευχαριστούμε πολύ. 

Και εγώ ευχαριστώ. 
 

#red963 #itsREDitrocks

Red Weekend Μεσημέρι - 10:00πμ
Now Playing
Love In A Trashcan Raveonettes
Recently Played
Take Me To Church Hozier
Otherside Red Hot Chili Peppers
You Got It Roy Orbison
First Day Timo Maas Feat. Brian Molko
Έχετε αποσυνδεθεί...

Συνδεθείτε τώρα!

All Frontstage Radios

Red 96.3

Εδώ και 16 χρόνια, ο Νο. 1 σταθμός για τη ροκ μουσική στην Αθήνα! It’s RED, it rocks.

En Lefko 87.7

Ο Νο. 1 εναλλακτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας. Discover Great Music!

HiT 88.9

Ο Number 1 Adult Pop σταθμός! Με θετική ενέργεια, ΌΛΑ τα HiT και την Φράση που Πληρώνει.

Mελωδία 99.2

Ο κορυφαίος σταθμός έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου από το 1991. Πιάσε Μελωδία!

Kidsradio.com

Το πρώτο παιδικό διαδικτυακό ραδιόφωνο. Παιδικά τραγούδια, παιδικά παραμύθια, παιδικό ραδιόφωνο!