RED Special με AC/DC αποκλειστικά στον RED 96.3

Διάβασε τη συνέντευξη που έδωσαν οι Angus Young & Brian Johnson των AC/DC για το νέο τους άλμπουμ, "Power Up".   

 

 

Ερώτηση:  Το νέο σας άλμπουμ, “Power Up”, είναι εδώ, η μπάντα είναι και πάλι μαζί. Πώς έγινε όλο αυτό; 

Angus Young: Όλα έγιναν, βασικά, όταν είχα έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος του υλικού για το νέο άλμπουμ. Μετά από αυτό, όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ήξερα ότι ο Brian δούλευε με πολλούς ειδικούς σε θέματα ακοής. 
Ήταν απλά θέμα του να έρθω σε επαφή με τον Brian, τον Cliff και τον Phil, αλλά και με τον ανιψιό μου, τον Stevie, και να μάθω εάν ήθελαν όλοι να πάρουν μέρος σε αυτό το project. Όλοι συμμετείχαν με χαρά κι αυτό ήταν πολύ καλό. 

Βrian Johnson: Όπως φαντάζεσαι, ήταν κάτι ιδιαίτερο. Ξέρεις, πολλοί είπαν ότι η μπάντα τελείωσε, λίγα χρόνια πριν. Ήταν κάτι υπέροχο με τους δεσμούς φιλίας που έχουμε ανάμεσά μας και το ότι δουλεύουμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι στη μπάντα σχεδόν 40 χρόνια, και τα αγόρια παραπάνω, και το να μπαίνω μέσα στο δωμάτιο και να τους βλέπω όλους ήταν τέλειο. 
Ήταν αληθινό και μπορούσες να το νιώσεις.  Ήταν ο ηλεκτρισμός στο δωμάτιο, ξέρεις, για μένα. Μιλάω μόνο για μένα τώρα. Ήταν σίγουρα θλιβερό ότι ο Malcolm δεν ήταν μαζί μας γιατί είχε πεθάνει πρόσφατα, αλλά ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το άλμπουμ θα ήταν αφιερωμένο σε εκείνον. 

Αυτό ακριβώς το συναίσθημα, νομίζω, ότι τους συνεπήρε όλους μέσα στο δωμάτιο, ακόμη και τον παραγωγό μας, τον Brendan O'Brien. Είχαμε όλοι την ίδια «πάμε να το κάνουμε για τον Malcolm» διάθεση! 

 

Ερώτηση: Brian, πώς αισθάνεσαι που επέστρεψες; 

Βrian Johnson: Είναι συναρπαστικό. Ξέρεις, κανένας στην ηλικία μου δεν πρέπει να είναι τόσο ενθουσιασμένος χωρίς να πρέπει να πάει στη φυλακή, αλλά, ξέρεις, είναι μία ακόμη πρόκληση και το να είμαι πάλι μαζί με τα αγόρια. Ευχαριστώ τα παιδιά που πίστεψαν σε εμένα και με πήραν πίσω και μου έδωσαν μία ακόμη ευκαιρία, παρά το πρόβλημα που είχα με την ακοή μου. 


Ερώτηση: Πώς ήταν να είστε όλοι πάλι μαζί στο studio; Έχουνε περάσει 6 χρόνια από το ‘Rock or Bust’.  Με το που βρεθήκατε, έγιναν όλα γρήγορα, όπως παλιά;

Angus Young: Ναι, όταν ήμασταν όλοι μαζί και ήμασταν στο δωμάτιο, ειδικά μέσα στο studio, από τη στιγμή που τελείωσαν και όλα τα τεχνικά θέματα – έφτιαξαν τον ήχο και όλα αυτά. Μετά ήταν η μπάντα πια εκεί, απλά πάμε να παίξουμε, ξέρεις… Ετοιμάσαμε το τραγούδι, είχαμε ψιλοέτοιμα και τα υπόλοιπα μέρη και όλοι ξεκινήσαμε να παίζουμε. Ήταν πολύ ωραία η αίσθηση, ότι βρίσκεσαι στο στοιχείο σου. Σαν να έχεις ένα ζευγάρι αναπαυτικά παπούτσια που τα βάζεις και προχωράς. 

Βrian Johnson: Ήταν πραγματικά υπέροχο να κοιτάς γύρω και να βλέπεις τα πρόσωπα, όπως του Phil, να δείχνουν τέλειοι. Φυσικά, ο Angus έφερε τα τραγούδια του. Δεν μπορώ καν να μιλήσω για αυτούς, είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος μπορεί να τους χαρακτηρίσει πολύ καλύτερα από μένα, εγώ απλά είμαι ο τραγουδιστής. Τα αγόρια τα κατάφεραν τέλεια. Ο Stevie τα κατάφερε μια χαρά, κανένα πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι έχω δει κάποιον να εργάζεται πιο σκληρά από τον Stevie. Τον έβλεπα το πρωί και του έλεγα «Είσαι καλά, Stevie;» και μου απαντούσε, «Ναι, έχω σηκωθεί από τις 3.30 το πρωί και προσπαθώ να μάθω το κομμάτι. Θέλω να παίξω σωστά αυτό το riff». Και το έκανε σωστά, γιατί ήξερε ότι αυτός ο δίσκος ήταν για τον Malcolm, όλοι το ξέραμε.

Αυτή τη συμπεριφορά είχαμε όλοι και ο Stevie το ίδιο, απλά θέλαμε να κάνουμε κάτι αντάξιό του. 

Πραγματικά είναι λίγο παλιοί AC/DC, νέοι AC/DC, Back in Black, ξέρεις, όλα μαζί σε ένα άλμπουμ.
Συμφωνώ μαζί τους. Είναι φανταστικό. Νομίζω ότι ο Mal θα ήταν πολύ περήφανος. 

 

Ερώτηση:  Το album λέγεται ‘Power Up’.  Περιγράφει και το περιεχόμενο του δίσκου; 

Βrian Johnson: Ναι, ‘Power Up’. Σκεφτόμουν ονόματα και είχα φτιάξει μια λίστα. Σκέφτηκα, ναι, και το πρώτο τραγούδι, το «Realize», ήταν ένα τραγούδι που αγαπούσε πολύ ο Mal. Υπάρχουν κάποιοι στίχοι εκεί,  «you’ve got the power to mesmerize... put a chill running down your spine» αυτές οι φράσεις, η δύναμη. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι αυτό ήταν από την αρχή οι AC/DC, γιατί AC/DC είναι η ηλεκτρική ενέργεια.  Σαν μπάντα πάντα αυτό κάνεις. Όταν μπαίνεις στο studio, παίρνεις την κιθάρα, βάζεις τον ενισχυτή στο τέρμα και έχεις όλη αυτή την ενέργεια. Βγάζουμε αυτόν τον δυναμικό ήχο, έτσι λοιπόν για εμένα, το “Power Up” είναι ουσιαστικά ένας ακόμη τρόπος να αποκαλείς τους AC/DC.  Αυτό ακριβώς κάνουν οι AC/DC, δίνουν ένταση. 

 

Ερώτηση: To album έχει τον τυπικό AC/DC ήχο που οι άνθρωποι αγαπάνε. Μετά από τόσα χρόνια, από που εμπνέεσαι για να γράφετε νέα τραγούδια, που εξακολουθούν να εξιτάρουν τους οπαδούς σας, ενώ παράλληλα παραμένετε πιστοί στον ήχο σας; 

Angus Young: Είχαμε στόχο να έχουμε τα δικά μας standards στον ήχο και το στιλ της μουσικής, έτσι ήταν πάντα – θέλαμε να είμαστε μία μπάντα που όταν την άκουγες στο ραδιόφωνο, άκουγες ένα τραγούδι της ή κάποιο κομμάτι της οπουδήποτε, τότε αμέσως έλεγες: «Αυτοί είναι οι AC/DC. Το ακούω αμέσως. Αυτό είναι το στιλ τους». 
Πάντα αυτό θέλαμε, να διατηρήσουμε αυτό το στιλ. Έτσι, λοιπόν, σε όλα μας τα άλμπουμ, η ποικιλία έχει να κάνει με τα τραγούδια, όχι με το στιλ και τον τρόπο που παίζουμε, και αυτός ο δυνατός ήχος είναι αυτός που πάντα θέλουμε να έχουμε. Όλα μας τα άλμπουμ έπρεπε να είναι έτσι. 

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη διαδικασία συγγραφής του άλμπουμ; Πότε γράφτηκαν τα τραγούδια;

Angus Young: Πολλά τραγούδια τα γράψαμε λίγο πριν το προηγούμενο άλμπουμ. Πριν από αυτό το άλμπουμ, o Malcom κι εγώ, είχαμε μερικά χρόνια που δεν κάναμε κάτι. Ήμασταν πολύ απασχολημένοι. Είχαμε πάρει ένα μικρό studio και παίζαμε τα τραγούδια μας. Είχαμε τόσα πολλά τραγούδια, που όταν θέλαμε να κάνουμε το «Black Ice», είχαμε ήδη κούτες με τραγούδια. Συνήθως, όταν κάνεις ένα άλμπουμ, γράφεις για όσα σου συμβαίνουν εκείνη την περίοδο, αυτά πάνω στα οποία δουλεύεις. Εγώ όμως ήθελα να γυρίσω πίσω και να δω τα τραγούδια πάνω στα οποία δουλεύαμε μαζί, ο Malcolm κι εγώ. Απλά σκέφτηκα ότι έπρεπε να πάρω αυτά τα τραγούδια και να τα βάλω σε αυτό το άλμπουμ κι απλά ήξερα ότι είχαμε τόσο καλό υλικό που σκέφτηκα, ναι, ο Malcom σίγουρα θα ήθελε να το κυκλοφορήσει. 

Για εμένα το μόνο πράγμα που θα έκανα είναι να βάλω κάποιο τέλος ή κάποια παύση, ή οτιδήποτε, που όταν θα το έβλεπα θα έλεγα, «α, ναι, μάλλον το έχουμε αλλάξει αυτό το κομμάτι και ίσως έχουμε κάνει αυτό». Αλλά από την άλλη, πάντα θα σκέφτομαι πως θα το έκανε ο Mal. 
Πάντα έτσι λειτουργούσα όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και όταν είχε να κάνει με δικές μου ιδέες. Το κοινό μου ήταν ο Mal γιατί αυτός ήταν ο κριτής. Αυτός ήταν που θα του τα έδειχνα, ξέρεις, οπότε οτιδήποτε έκανα, το έκανα πάντα πιστός σε αυτό που ήταν οι AC/DC και τι θα ήταν αυτό που θα άρεσε στον Mal για τους AC/DC. 


Ερώτηση: Πείτε μας λίγα λόγια για τα τραγούδια "Shot in the Dark", "Demon Fire" &  “Realize”. 

Βrian Johnson: Το "Shot in the Dark" είναι ένα φανταστικό rock’n’roll τραγούδι, αλλά όταν το άκουσα πρώτη φορά, είδα τον τίτλο και το τραγουδούσα, σκεφτόμουν, ότι, ξέρεις, είσαι στο κρεβάτι και κοιμάσαι, και ακούς έναν πυροβολισμό στο σκοτάδι και πετάγεσαι και λες «τι έγινε;» - ξέρεις, είναι κάτι τρομακτικό. 

Το ίδιο το τραγούδι είναι σπουδαίο όταν το ερμηνεύεις. Ο στίχος «I need a pick me up», ξέρεις, αυτό είναι! Αυτό σε ξεσηκώνει, αυτός ο πρώτος στίχος. «A rolling thunder truck». 
Το “Realize” είναι ένα φοβερό κομμάτι. Είναι rock’n’roll. Σαν να πέφτει κεραυνός, οι επωδοί, μεγάλο κομμάτι. Το "Shot in the Dark" είναι αυτό το rock’n’roll κομμάτι που ξεχωρίζει από μόνο του. Φοβερό ρεφρέν, τέλειοι στίχοι που οδηγούν στο ρεφρέν. Κοίτα, έχω αρχίσει να μιλάω σαν καθηγητής μουσικής, αλλά δεν είμαι. Απλά το καταλαβαίνω όταν κάτι είναι σωστό. Και αυτό ήταν σωστό. Για εμένα είναι ένα τέλειο τραγούδι. Θα μπορούσα να το τραγουδάω όλο το βράδυ. Αυτό θέλεις. Ένα τέλειο κομμάτι. 


Angus Young: Θυμάμαι ότι το “Realize” το δουλεύαμε με τον Mal πολύ καιρό. Ήταν ακόμη μία πολύ καλή ιδέα που είχε. Εγώ ήξερα πόσο πολύ του άρεσε. Θυμάμαι ότι όταν το γράφαμε στην αρχή, είχε βάλει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό και το έχτισε. Θυμάμαι ότι είχαμε έτοιμη την μουσική και ξέραμε πώς θέλαμε να το κάνουμε. Μου είχε πει τη βασική του ιδέα, το ρεφρέν. Όταν μου έδωσε και τους στίχους και μου τους τραγούδησε και το άκουσα, μου κόλλησε όλη μέρα! Σκέφτηκα πόσο έξυπνος είναι! Απλά επινοεί πράγματα. Ήταν κι αυτό ένα από αυτά και το επαναλάμβανα ξανά και ξανά μέσα στο κεφάλι μου. 

Μερικές φορές έλεγα ότι δεν καταλαβαίνω από που του έρχονται αυτές οι ιδέες, γιατί το μεγάλο του χάρισμα ήταν ότι ένα τραγούδι δεν ήταν ένας συνδυασμός από riffs και hooks. Είχε αυτό το φυσικό χάρισμα όπου όταν δημιουργούσε ένα τραγούδι, όλα τα μέρη έδεναν μεταξύ τους – οι στίχοι, η μουσική και η δυναμική. 

Μερικές φορές έλεγε «ναι, αυτό με δυσκολεύει. Σκέψου κι εσύ μερικούς στίχους». Κι εγώ θα έλεγα άπειρα πράγματα και αυτός θα έλεγε «Ναι, αυτό μας κάνει!». Ποτέ δεν μας αρκούσε το πρώτο πράγμα που θα μας ερχόταν στο μυαλό. Έπρεπε να τα δοκιμάσει όλα. Ακόμη και με ένα τραγούδι, πάντα θα το βλέπαμε και από μία άλλη προοπτική . 

Αυτό το είχε τόσο ξεκάθαρα στο μυαλό του, όμως, και μου κόλλησε κι εμένα. Ήθελε να πάρει ένα μικρόφωνο και να το πει με τη σκληρή φωνή του, το έκανε αυτό καμιά φορά. Και του είπα «Mal, εάν το κάνεις για μένα, δεν χρειάζεται. Το έχω ήδη στο μυαλό μου». 


Ερώτηση: Πείτε μας λίγα λόγια για το video του ‘Shot In The Dark’. 

Βrian Johnson: Θυμάμαι ότι όταν μπήκαμε μέσα εκεί, ήμουν εντυπωσιασμένος. Ήταν ένα φανταστικό σετ. Σουρεάλ, για να είμαι ειλικρινής. Ήταν όλα μαύρα και υπήρχε μία εκπληκτική σκηνή με ένα κόκκινο neon γύρω γύρω. Και ο κεραυνός ήταν πολύ εντυπωσιακός – έλεγα, πω, πω, κοιτάξτε όλα αυτά! Και είδα όλους αυτούς τους ανθρώπους με τους υπολογιστές και μία τεράστια κάμερα. Και σκέφτηκα ότι εδώ δεν παίζουμε. Σε κανέναν δεν επιτρεπόταν να ανέβει στη σκηνή για να μη λερωθεί. Ήταν πολύ εντυπωσιακό, πραγματικά!

 

#RED963 #itsREDitrocks  #REDspecial

Red Weekend Μεσημέρι - 10:00πμ
Now Playing
Otherside Red Hot Chili Peppers
Recently Played
You Got It Roy Orbison
First Day Timo Maas Feat. Brian Molko
Belladona Ufo
Serenade Steve Miller Band
Έχετε αποσυνδεθεί...

Συνδεθείτε τώρα!

All Frontstage Radios

Red 96.3

Εδώ και 16 χρόνια, ο Νο. 1 σταθμός για τη ροκ μουσική στην Αθήνα! It’s RED, it rocks.

En Lefko 87.7

Ο Νο. 1 εναλλακτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας. Discover Great Music!

HiT 88.9

Ο Number 1 Adult Pop σταθμός! Με θετική ενέργεια, ΌΛΑ τα HiT και την Φράση που Πληρώνει.

Mελωδία 99.2

Ο κορυφαίος σταθμός έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου από το 1991. Πιάσε Μελωδία!

Kidsradio.com

Το πρώτο παιδικό διαδικτυακό ραδιόφωνο. Παιδικά τραγούδια, παιδικά παραμύθια, παιδικό ραδιόφωνο!